"ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ, ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ" ΤΟΥ Α. ΑΚΡΙΘΑΚΗ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΜΙΚΤΑ ΥΛΙΚΑ.

Κατασκευές μαθητών-ΒαλίτσεςΚατασκευές μαθητών-Βαλίτσες Εργασίες μαθητώνΕργασίες μαθητών Εργασίες μαθητώνΕργασίες μαθητών Εργασίες μαθητώνΕργασίες μαθητών Εργασίες μαθητώνΕργασίες μαθητών Εργασίες μαθητώνΕργασίες μαθητών Εργασίες μαθητώνΕργασίες μαθητώνSlideshow for Html by VisualLightBox.com v3.0

Οι μαθητές μας χρησιμοποίησαν τη σχετική βιβλιογραφία από τη σχολική μας βιβλιοθήκη, γνωρίζοντας τα έργα του καλλιτέχνη με την ιδιαίτερη και μοναδική προσωπικότητα, τα γραπτά του κείμενα καθώς και τους σχολιασμούς, αναφορές τεχνοκριτικών και καλλιτεχνών για τη ζωή και το έργο τους. Οι μαθητές απέδωσαν στο εικαστικό εργαστήρι απόψεις των έργων του Ακριθάκη που επέλεξαν οι ίδιοι. Επίσης δημιούργησαν με πηλό μικρές βαλίτσες, έτοιμες για το δικό τους ταξίδι, με τις δικές τους εμπειρίες και αναζητήσεις.

Η φράση του καλλιτέχνη που τόνιζε ιδιαίτερα «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ» ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για την ομάδα μας, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τα σύμβολα, τα χρώματα, τις κατασκευές του καλλιτέχνη.

Το έργο του «Prortrait L.M», 1969, προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον και εντύπωση και οι μαθητές μας το προσέγγισαν με ένα δικό τους ιδιαίτερο τρόπο «κλείνοντας» μέσα σε κάνναβο τις δικές τους συμβολικές χαράξεις και περιγράμματα. Το έργο του «Χωρίς τίτλο», 1980, με τα έντονα χρώματα, τις αρμονίες και τις αντιθέσεις, αποτέλεσαν την αρχή για εξαιρετικές χρωματικές αλλά και τονικές (γραμμικές) δημιουργίες των μαθητών μας.

Ίσως η ομάδα μας να κατανόησε καλύτερα αυτό που ο Αλέξης Ακριθάκης ονομάζει «καλλιτεχνική δημιουργία», την προσπάθεια για μηδενικές εξαρτήσεις, υποκριτικές συμβάσεις, υποχρεώσεις και «βολέματα». Ο έφηβος είναι ασυμβίβαστος και στις ημέρες μας, δυστυχώς, πολλές φορές αισθάνεται και «αηδιασμένος» από τις κοινωνικές επιταγές και συνταγές που συστήνουν άνθρωπο δέσμιο και φυλακισμένο. Η δημιουργία ελευθερώνει και προικίζει τον κάθε άνθρωπο, τον οδηγεί σε μονοπάτια πραγματικής ευτυχίας και ολοκλήρωσης.

Πιστεύουμε ότι οι μαθητές μας αισθάνθηκαν πλήρως ελεύθεροι και πολλαπλά δημιουργικοί, γνωρίζοντας και δουλεύοντας το έργο του Αλέξη Ακριθάκη, ενός ασυμβίβαστου αντικομφορμιστή καλλιτέχνη.

Υπεύθυνη Εκπ/κός: Αικ. Κουρκουζέλη ΠΕ08
Συμμετείχε η πολιτιστική ομάδα των μαθητών της Γ΄ τάξης